Een korte cursus Eerste Hulp op weg naar Certificering
Certificering wordt steeds belangrijker. Het is immers niet alleen een effectief middel om kosten te drukken en prestaties te verbeteren, maar bepaalde normen worden zelfs geëist bij opdrachtgevers. Voldoe je niet? Dan mag je bepaalde werkzaamheden niet uitvoeren of kom je niet voor een aanbesteding in aanmerking. De hoogste tijd dus voor een korte cursus Eerste Hulp op weg naar Certificering.
Klanten, inspecties of aanbestedende partijen eisen van bedrijven vaak dat ze volgens bepaalde normen werken. En dat worden er steeds meer. Van veiligheid tot CO2-uitstoot en van MVO-beleid tot kwaliteitsstandaarden. Met de gewenste certificeringen garandeer je klanten dat je een bepaald kwaliteitsniveau hebt en doet wat je belooft. In de huidige sterk concurrerende en veranderende markt, zijn deze certificeringen dan ook een voorwaarde om overeind te blijven. Echter, door gebrek aan kennis worstelen ondernemers vaak met deze administratieve verantwoordelijkheden. Met arbeidsrisico’s en het gevaar van boetes tot gevolg.
Beren op de weg
Ondernemers zien vaak huizenhoog op tegen certificering. Kost het vastleggen van informatie niet teveel tijd? Krijg ik te maken met ellenlange boekwerken? En hoe reageert de rest van de organisatie op de veranderende werkwijze? Dat alles zijn veelgehoorde bezwaren, maar in de praktijk valt het allemaal best mee. Binnen enkele maanden kun je al een compact en doeltreffend managementsysteem neerzetten en implementeren, waar ook daadwerkelijk mee te werken is. En daarmee te voldoen aan de gewenste eisen en normen.
Simpel en laagdrempelig
Bij Trigade begint certificering met het inventariseren van de organisatie en het noteren van verbeterpunten. Op basis van de betreffende norm(en) maken we een praktisch handboek waarin we het managementsysteem schetsen; daarmee maken we aantoonbaar dat ook daadwerkelijk aan alle eisen wordt voldaan. Na goedkeuring van de opdrachtgever wordt het systeem vervolgens doorgevoerd in de organisatie en wordt een audit uitgevoerd om te controleren of alles klopt. De laatste plooien worden tot slot gladgestreken, tot we honderd procent zeker weten dat de betreffende organisatie de certificering zal ontvangen.
Een nuchtere aanpak
Zo gemakkelijk als het klinkt, zo gemakkelijk is het ook. Maar je moet het vooral ook zelf niet moeilijker maken dan dat het is. Op weg naar certificering zijn een pragmatische aanpak en duidelijke taal absolute voorwaardes, evenals praktische procedures die ertoe doen. Bovendien is het belangrijk om continu de dialoog te houden met de opdrachtgever. Een systeem moet immers vooral passen bij de organisatie, in plaats van dat de organisatie zich moet aanpassen aan het systeem.
Wilt u ook snel en simpel op weg naar certificering? Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking